Monday, October 29, 2012

JÄRLEPAS ALGAB KATEHHEES.

See keerulise kõlaga sõna "katehhees" on maakeeli õpetus sellest, et Jumal ja tõde on olemas ja mida me võiksime teada, et elada õnnelikult.
Või mida siis tähendab Juuru kiriku laes olev tsitaat "Jumal on armastus?"
Eesti ajaloos on üks periood, ligi 300 aastat, Lõuna-Eestis kauemgi, mis eestlased teadsid, et õnnelikumaks eluks on vaja Kiriku sakramente. Ajaloos räägitakse sellest perioodist vaid halba, põhjusteks on teadmatus ja eelarvamused, millel on sügavad juured.
Sellel kaugel ajalooperioodil enne 16. - 17. sajandit, teadsid eestlased, kust leida armastust, inimlikkust, rahu, arukust ja ka energiat, et püsida teel. Enamus meie kirikuid ehitati sellel ajal ja kirikuskäimisega seostus tunne ja kogemus, et seal, peale puhta südamega "armuleiva" saamist, toimub tõesti kohtumine Jumalaga. Sõna "armuleib" on pärit eesti keeles nendest kaugetest aegadest ja kirjeldab täpselt reaalsust.
Eestlaste kiriku-armastust iseloomustab üks tsitaat ühelt kaugelt külaliselt, kes külastas me maad nendel ammustel aegadel:
"Sest need õnnistatud hinged lähevad laupäeval suure hulgana teele oma puumajakestest, mis asuvad laiali maa eri nurkades, et olla Pühapäeva hommikul meie Isade jutlusel ja Missal" (A. Possevino 1585, tõlge e.k. 1993). 
Samas kirjeldab autor, kuidas ta on näinud korraga Missal viibivat 600-800 inimest "nõnda suure tähelepanemise ja tõsidusega. Nad peavad püha Missaohvrit nii suures aus, et õnnelikuks peab end, kelle juures seda üks kord on pühitsetud." On teada, et dominikaani mungad ja preestrid olid need, kes armastasid maarahvast ja jutlustasid neile lihtsas sõnastuses, miks on vaja lapsi ristida, kuidas teha vajadusel hädaristimist, miks võtta sageli "armueliba", mida teha, kui ollakse kukkunud ... . Ja palju muud. Ikka armastuse pärast teise inimese vastu.
Tänapäeva dominikaani preestrid sõidavad autoga, kuid on sama mõistvad ja hoolivad. 

Meil on harukordne võimalus hakata kohtuma kaks korda kuus laupäeviti dominikaani preestrite, Isa Arturi ja Isa Woijcech, kes on pärit Poolast, kuid räägivad eesti keeles. Seda kursust, milles räägitakse katoliku kiriku õpetusest, nimetataksegi katehheesiks. Peale kursuse lõppu on võimalik enda ja laste ristimine ja Kirikusse astumine. 

Esimene katehhees toimub laupäeval, 3. novembril, kell 11.00 "Hakukeses."

Tore oleks, kui te registreeriksite ennast: ausnele@gmail.com või 489 7398. Saate vastused ka tekkinud küsimustele.

Nele Aus

Tuesday, October 23, 2012

IGAL AASTAL ETTELUGEMISPÄEVAL ...

... on kindel autor, keda loetakse. Sellel aastal loeti Aino Perviku proosat. Kuna Pervik kirjutab enamasti lastele, valisime meiegi ettelugemiseks "Kunksmoori ja kapten Trummi." Kaiu Hooldekodus on 19 hoolealust ja meid olid kuulama tulnud neist 7. Lugesime kolmekesi pea pool tunnikest mõnusas soojas söögisaalis. Pärast sai niisama jutustada, uurida kirjanduseelistusi jm. Tore on, et sealsed meeldivad töötajad, külastades raamatukogu, viivad hoolealustelegi lugemist. Kuna raamatukokku koguneb tahes tahtmata mahakantud raamatuid, siis lubasime nendega täiendada hooldekodu raamaturiiuleid. Igaljuhul oli tore hommikupoolik. Tänud vastuvõtu eest! 
Loodan, et tekitasime neilgi seal natuke elevust igapäevasesse rutiini.

PS. Fotokas ununes muidugi kotti, sestap polegi pilte, mida lisada.

Wednesday, October 17, 2012

20. OKT. - ETTELUGEMISPÄEV


SEOSES ETTELUGEMISPÄEVAGA
19. OKTOOBRIL KAIU RAAMATUKOGU AVATUD ALATES 11.30.
SEL AASTAL LÄHEME KOOS IRMAGA VAHASTU  JA ELERINIGA KUIMETSA RAAMATUKOGUST LUGEMA KAIU HOOLDEKODUSSE.


Ettelugemise päeva tähistatakse Eestis Eesti Lastekirjanduse Keskuse algatusel alates 1994. aastast.
Ettelugemispäev on austusavaldus asendamatule sõbrale - raamatule. Ettelugemisel on aegade jooksul läbiproovitud toime: see on hea nii hingele kui vaimule. Ettelugemine - see on kooslugemine, koosmõtlemine, ühtekuuluvustunne. Koos loetud raamat seob nii vanu kui noori, nii raamatusõpru kui raamatuvõõraid, nii kokkuhoidjaid kui teelahkmel inimesi.
Ettelugemispäeva idee sai teabekeskuse direktor Anne Rande Rootsist. Ka mujal maailmas peetakse ettelugemise päevi, aga erineval ajal. Eestis valiti selleks päevaks 20. oktoober. Anne Rande on seda põhjendanud nii, et siis on pime sügis ning pere rohkem kodus. Koos lugeda oleks pimedatel õhtutel tore tegevus.


Tuesday, October 16, 2012

XV TÄISKASVANUD ÕPPIJA NÄDAL EESTIS

E-õppe nädal
"Kool kui digikodanikuks kasvamise koht"
15.-18. oktoober 2012
Täiskasvanud Õppija Nädala (12. - 19. oktoober) raames  toimub e-õppe nädal (15. – 18. oktoober) teemal „Kool kui digikodanikuks kasvamise koht“.  E-õppe nädala eesmärgiks on selgitada kooli rolli vastutustundliku digikodaniku kujunemisel.

Nädal jaguneb päevade kaupa alateemadeks, mis ärgitavad õpilasi diskuteerima. Neljal päeval igal hommikul kell 8.00 on e-õppe nädala kodulehel üleval uued õppevideod vastava päeva teemaga. Päeva teemasid saab kommenteerida e-Õppe Arenduskeskuse Facebook`i lehel.

E-õppe nädala alateemad:
15. oktoober: Digitaalne kirjaoskus
16. oktoober: E-riik
17. oktoober: Sotsiaalvõrgustik ja digijälg
18. oktoober: Ristmeedia

E-õppe nädalaga seotud muud vahvad tegemised:
17. oktoobril tähistab e-õppe päeva Tartu Ülikool.
Pelgulinna Gümnaasiumi õpilaste video: "Laimamine Internetis - Filmist Koolivägivald".

Vaata e-õppe nädala „Kool kui digikodanikuks kasvamise koht“ sissejuhatavat videot, kus  Eesti Infotehnoloogia Kolledži õppejõud Linnar Viik arutleb teemal „Digitaalne tulevik – kuhu me liigume?“ 
 

Friday, October 12, 2012

Kohalikud mesinikud Mustlepa talust Malle ja Ülo Sild

Väga toredad ja jutukad asjaarmastajad, kes ei ole kadedad oma tarkust teistelegi jagamast. Oli huvitav teada, et: 
  • õige mesi ongi selline, mis kristalliseerub 3-4 nädalaga
  • kuuma tee või kohvi sisse ei soovita mett lisada, mesi kannatab kuumust vaid 42 kraadi, siis ei kaota ta oma tervistavat toimet
  • mesilastarust on kõik söödav, ka mesilane ise, vt mesilaslangetis
  • mesinike nuhtlus, kahjur leedikust saab erinevaid tervist turgutavaid tooteid
  • mett võib ka sügavkülmutada nt plastkarbis, tema omadused ei muutu
Loomulikult oli kaasa võetud mett - tavalisel kujul, kusjuures nendel on see vispeldatud, väga mõnus kreemjas. Samuti oli meesegusid taruvaiguga, õietolmuga, neid kõiki saime maitsta. Hästi huvitava hapuka maitsega oli suir, mis olevat nn mesilasbeebide toit.

Tänud esinejatele! 
Uute kohtumisteni huvitavate inimestega!


Friday, October 5, 2012

Wednesday, October 3, 2012

3. KLASS RAAMATUKOGUS

Kuigi kõik selle klassi lapsed olid eelnevalt raamatukogus käinud, tutvustasin neile raamatukogu kodukorda, paigutust jne. Lisaks sellele kirjutasime paberile omadussõnu ja pärast paigutasime need lünkteksti. Kokku tuli sellest lõbus jutuke, mida pildil Ilona just ette loeb. Nagu nägudest näha, oli nalja kui palju. Ja ikka ainult lapsed oskavad küsida niimoodi raamatut: "... no tead küll seda valgete kaantega raamatut, millel olid tähed peal ja kõik lehed on ka valged, või noh sellisest tavalisest paberist ...".  Kes aru sai, mis raamatust jutt, siis öelge mulle ka ?!